Seværdigheder i Budapest

De flest af Budapests største seværdigheder ligger enten i bymidten på Pest-siden eller på Borghøjen på Buda-siden. Man kan derfor med fordel koncentrere sig om disse to steder.

Vil du vide, hvor de enkelte seværdigheder er, så kan du finde dem på kortet over Budapest.

Váci-gaden

Váci-gaden Den nordlige del af Váci-gaden har siden begyndelsen af 1800-tallet været den fineste gade i Budapest.

Det er her, man finder de fineste butikker og de bedste caféer. Men først og fremmest er gaden i perfekt sted at spadsere – specielt om aftenen, hvor gaden er flot oplyst.

Bygningerne er i gaden er en god blanding af ældre bygninger fra 1800-tallet og nyere, moderne butiksarkader og banker. Den ældste bygning er nr. 13 fra 1805.

Parlamentet

Parlamentet Ungarns parlament er om noget symbolet på Budapest.

Samtidig er den også landets største bygning. Den er 268 meter lang og 96 meter høj. I alt er der 691 rum.

Parlamentet, der er kraftigt inspireret af parlamentsbygningen i London, blev færdigbygget af Charles Barry i 1836.

Selve konstruktionen blev valgt efter en konkurrence, der blev vundet af Imre Steindl med hans imponerende, nygotiske mesterværk.

Højdepunkterne i bygningen er parlamentsrådssalen, hvor parlamentet mødes, og ikke mindst kuppelsalen, der markerer centrum i bygningen.

Kongepaladset

Kongepaladset Igennem tiderne har kongepaladset både haft mange udformninger og placeringer.

Den romerske kejser Sigismund af Luxembourg gav paladset den nuværende placering omkring år 1400 med bygningen af et gotisk slot. I 1700-tallet udvidede Habsburgerne kraftigt.

Den nuværende bygning er dig en rekonstruktion af paladset fra 1800-tallet, der blev ødelagt i februar 1945.

I kongepaladsets nordvestlige går finder man Matthias-fontænen fra 1904. Statuen er rejst til ære for den berømte renæssancekonge Matthias som jæger, stående stolt ved sit jagtbytte. Andre figurer er den italienske hofpoet Galeotto Marzio og den smukke bondepige Ilonka.

Befrielsesmonumentet

Befrielsesmonumentet Højt hævet over byen på Gellért-bjerget står det imponerende befrielsesmonument til minde om den russiske hærs befrielse af Budapest i 1945.

Monumentet er skabt af den ungarske billedhugger Zsigmond Kisfaludi Stróbl. Det centrale element er en kvinde, som bærer et palmeblad højt over hovedet. Figuren er 14 meter høj.

Historien siger, at monumentet oprindeligt skulle have hyldet István, søn af den ungarske regent Miklós Horthy, som forsvandt på østfronten i 1943. Da russerne befriede byen, ændrede de dog dette til i stedet at hylde dem selv.

Som bekendt var russernes ankomst godt nok en befrielse fra en besættelsesmagt – men også starten på et mangeårigt sovjetisk styre.

Statsoperaen

Statsoperaen Statsoperaen blev åbnet i 1884 og skulle kunne måle sig med operaerne i Paris, Wien og Dresden.

Bygningen var arkitekten Miklós Ybls livsværk, og dens indre er udsmykket af en lang række ungarnske kunstnere som Alajos Stróbl og Károly Lotz.

Ved hovedindgangen er der anbragt figurer af to af Ungarns største komponister, Ferenc Erkel og Franz Liszt.

Foyeren er med sine marmorsøjler og forgyldte loftshvælvinger et imponerende syn. Det er da heller ikke svært at forstå, hvilken begivenhed det må have været i 1800-tallet, når byens fine damer kunne vise deres flotte rober frem på den brede hovedtrappe.

I den store sal hænger en tre tons tung lysekrone, og hovedscenen havde i sin tid den mest moderne teknologi med bl.a. drejescene og hydraulisk maskineri.

En helt igennem imponerende bygning.FDM Travel

Find de bedst pakkerejser til Budapest

Skal det være nemt, så bestil dit weekendophold eller din miniferie i Budapest som en skræddersyet pakkerejse.

FDM Travel

FDM Travel er en af Danmarks førende udbydere af skræddersyede pakkerejser til de europæiske storbyer. FDM Travel er en del af Danmarks største interesse- og forbrugerorganisation FDM med 240.000 medlemmer. Læs mere om FDM Travel.
Supersaver

Find de billigste flybilletter til Budapest

Søg blandt en lang række flyselskaber og find de billigste flybilletter til Budapest.

Supersaver

Supersaver er et af Europas største rejsebureauer med salg i flere lande. Supersaver kan derfor i samarbejde med de store flyselskaber tilbyde de bedste priser på flybilletter til de europæiske storbyer. Supersaver benytter de sikreste betalingsmåder og de har stillet statsrejsegaranti mod konkurs hos Kammerkollegiet. Læs mere om Supersaver.
Hotels.com

Find de billigste hoteller i Budapest

Vælg imellem mere end 250 forskellige hoteller i Budapest. Hotels.com garanterer altid den billigste pris - og der er intet afbestillingsgebyr.

Hotels.com

Hotels.com tilbyder med sine 80.000 hoteller verden over rejsende et af verdens største udbud af overnatningsmuligheder. Hotels.com samarbejder med de store hotelkæder, selvejede hoteller og ikke mindst hotellejlighedsudlejning. Hotels.com kan også hjælpe sine kunder i perioder, hvor mange hoteller melder udsolgt. Læs mere om Hotels.com.

Copyright © Loco Media